Bahan-bahan
- 1 biji epal
- sedikit tepung gandum
- minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
- Hiris nipis-nipis epal. Tak payah buang kulit. Hanya buang empulur kat tengah
- Buangkan air di epal. Letakkan epal ditengah kitchen paper. Lapkan epal.
- Taburkan sedikit tepung ke atas epal.
- Panaskan minyak. Goreng sehingga kekuningan
Aiskrim tembikai
Bahan-bahan
- 300 g tembikai
- 1sb madu
- 300 ml fresh cream
- 3 sb gula halus
Cara-cara
- Masukkan madu dan tembikai ke dalam food processor. Mix sampai jadi jus
- Pukul fresh cream dengan gula selama 5 minit
- Masukkan tembikai ke dalam fresh cream. Kacaukan.
- Bekukan dalam freezer
- Bila aiskrem hampir beku, keluarkan dan kacau/pukulkan. Ulang 2-3 kali.
Sos lada hitam
Bahan-bahan
- 2 sudu butter
- 1 1/2 sudu tepung gandum
- sebiji bawang besar(potong dadu)
- sebiji tomato (potong dadu)
- seketul kiub ayam knors
- 2 cawan air
- sedikit kicap pekat
- sedikit sos cili/sos tomato
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
- tepung jagung(standby)
Cara-cara
- Cairkan butter dengan api kecil.
- Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
- Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
- Masukkan kiub ayam dan kacau.
- Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
- Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
- Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
- Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
- Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
- Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
- Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap..
0 komEn:
Catat Ulasan